Zgodovina

V letu 2019 je Nogometni klub Vipava praznoval jubilej. Minilo je 100 let od prve omembe vipavskega nogometa in ustanovitve nogometnega odseka SK Nanos ali Športnega kluba Nanos, predhodnika Nogometnega kluba Vipava (NK Vipava).

  1. Občni zbor – ustanovitev SK Nanos – je bil januarja 1919. leta na pobudo zadnjega slovenskega župana Vipave Jožeta Petrovčiča, ki je bil tudi prvi izvoljeni načelnik društva.

V SK Nanos so telovadili in trenirali lahko atletiko, kolesarili, nastal je nogometni odsek. SK Nanos je bil močno povezan tudi z gasilci in planinci.

Natančen datum ustanovitve nogometnega odseka SK Nanos ni znan, pripovedi Vipavcev (različni viri) pa pričajo, da so prvo nogometno tekmo v Vipavi odigrali 19. 4. 1919.

Po pričevanju:
Prva tekmo so odigrali na pobudo vipavskega župana Jožeta Petrovčiča 19. 4. 1919 po dogovoru z višjim italijanskim poveljnikom iz Gorice in s poveljnikom garnizije v Vipavi. Dogovorili so se, da je župan določil kraj igranja, za izdelavo golov in namestitve pa so poskrbeli vojaki iz vipavske garnizije.

Župan je izbral mesto za igranje ob glavni cesti in gasilskem domu, izdelavo golov pa so naročili pri mizarju s Slapa in gole so postavili že dan pred tekmo.

Ekipa Vipave je bila sestavljena iz mladincev, starih15 in 16 let, ki so bili člani lahkoatletskega kluba SK Nanos oziroma njegovega nogometnega odseka.

Tekmo je spremljalo za takratne čase izredno veliko število gledalcev (po navedbah čez 1000), končni rezultat je bil 5 : 1 za garnizijo, saj so vojaki pripeljali boljše igralce tudi iz drugih bližnjih garnizij.

Nogometni odsek SK Nanos je v tem času odigral celo vrsto tekem z vaškimi fanti iz bližje okolice, ki so se organizirali samo za posamezne tekme, najbolj pogost nasprotnik pa je bila ekipa Športni klub Ajdovščina – Šturje (SKAŠ).

1

2

SKAŠ Ajdovščina Šturje in SK Nanos Vipava v Ajdovščini leta 1921 in SK Nanos Vipava – SKAŠ Ajdovščina Šturje v Vipavi leta 1923 – na sliki so od leve proti desni Ivan Ferjančič, Fric Furlan, Franc Rušt, Karlo Zanutti, Peter Lutman, Tone Slokar, Franc Dietz, spredaj sedijo Žane Bajc (golman), za njim Stanko Ferjančič, spredaj Stanko Poniž in Lasičeva fanta z Goč, Mirko Princes (vir Magda Rodman in Jožef Kebe).

Prvi nastop dveh slovenskih nogometnih skupin – naslov v časopisu Edinost, ki je izhajal v Trstu, kaže na to, kdaj je nogometni odsek SK Nanos odigral prvo javno tekmo.

To je bilo 5. septembra 1923 v Lipi med MDP Opčine in nogometnim odsekom SK Nanos iz Vipave.
Takole so zapisali:
»Zabeležiti moramo, da sta se včeraj v Lipi borila dva prva slovenska nogometna odseka v Julijski krajini za zmago in da sta to sploh prva taka odseka, katera sta se zares in z vso ljubeznijo oprijela tega sporta.«

 Prvega junija 1925 je SK Nanos Vipava skupaj z SK Sparta Gorica in SK Višava Konkonel pristopil k Športnemu udruženju (Š. U.) v Trstu (Julijska krajina).

Med drugo svetovno vojno v Vipavi ni bilo organizirane športne ali nogometne aktivnosti.

Po drugi svetovni vojni je nogomet v Vipavi spet zaživel in pod imenom Fizkulturno društvo Vipava v letu 1946 odigral kar nekaj prijateljskih tekem z garnizijo Vipava, Ajdovščina in Postojna ter okoliškimi klubi.

V diplomskem delu Matjaža Kešanskega z naslovom Razvoj nogometa v Sloveniji med leti 1945 – 1950 najdemo rezultate nekaj odigranih tekem v sezoni 1947/48:

  1. 6. Rudar Idrija – FD Vipava 1 : 1
  2. 6. FD Vipava – Rudar Idrija 0 : 8
  3. 7. FD Vipava – Sežana 4 : 2
  4. 7. Postojna – FD Vipava 4 : 0

V sezoni 1947/48 je Fizkulturno društvo Vipava nastopalo v  primorski skupini.
V začetku leta 1948,  25.  januarja,  je  bil  zaključen  jesenski  del  prvenstva v Primorski coni. Prvak jesenskega dela je bilo FD Vipava pred Sežano in Postojno II.

3

FD Vipava, prvak Primorske nogometne cone v sezoni 1947/48 (pripis na sliki M. Plešinac)

V sezoni 1947/48 so uvedli tekmovanje za pokal FLRJ, pokal Maršala Tita.   
V prvem krogu je igrala tudi Vipava. In izid: Vipava : Proletarec (Zagorje) 0 : 0

Tekma se je končala brez zmagovalca, zato so odigrali še 2 krat 15 minut, potem pa je zmagovalca določil žreb. Tako je zmagala ekipa Proletarca.

V letu 1949 se je Fizkulturno društvo Vipava preimenovalo v Športno društvo Vipava.

4

 ŠD Vipava, mladinska ekipa,  ob priložnosti nogometne tekme z SŠD Primorje Ajdovščina v Vipavi 13. 11. 1954. Z leve proti desni Curk, Krašna, Vrčon, Dorbež, Poniž, Kovač, Fajdiga, Durn, Kostanjevic, Sever, Kariž, Česen in Praček (vir T. Šumanovac)

V tekmovalni sezoni 1959/60 se je ŠD Vipava preimenovalo v Društvo za telesno vzgojo Partizan, NK Vipava.

  5

6

V Vipavi, leto 1960
Stojijo: Janez Poniž, Milan Krašna, Tone Bajc, Franc Durn, Peter Vrčon
Čepijo: Ivan Rodman, Tone Kostanjevic, Praček, Slavko Fajdiga, Danilo Dorbež (vir Ivan Černic)

V Vipavi, leto 1962
Stojijo: J. Kariž, I. Pavzin, Marjanović, J. Jež, A. Petkovšek, F. Kopatin, J. Rodman, F. Posega, K. Žorž
Čepijo: B. Poniž, B. Pavzin, Lavrenčič, J. Andlovec, V. Orlić, H. Tshlerer, J. Jaklič (vir B. Poniž)

Obdobje 1960 do 1976 je bilo zelo aktivno, vendar brez vidnejših uspehov članske ekipe.
Ekipa NK Vipava je nastopala v nogometni ligi podzveze Gorica – Primorska liga.

Delovanje NK Vipava je v tem in naslednjem obdobju zelo povezano z imeni Milan Krašna »Škatlar«,  Milan Plešinac  in Peter Vrčon. Vsi omenjeni so s svojim več desetletnim delom prispevali k obstoju in delovanju kluba in vzgoji mladih nogometašev ter spodbujali starejše k igranju nogometa.

 Vipava 28. 1. 1964, NK Vipava – NK Olimpija, rezultat 1 : 8. (vir B. Poniž)

7

Stojijo z leve proti desni: Peter Vrčon, Stanko Mikić, Pavlović, Jože Kranjc, Božidar Jovičevič, Jože Zagorac, Todor Popovski, Berto Hrovatin, Andrej Petkovšek, Nijaz Kulenović, Anton Žabjak, Budimir Mandić, Milan Krašna, Milan Plešinac, Anton Pavzin
Čepijo: Anton Rudinski, Alojz Škufca, Grugurević, Dimitrije Srbu, Franjo Frančeskin, Vladan Mladenović, Anton More, Mario Lukšić, Jurij Poniž, Ilija Blanuša

8

V Vipavi, 30. 3. 1969
Stojijo: Premrl, Plešinac, M Krašna, Popovski, Lukšič, Stefanovski, Mandić, Mihajlović, L. Čuk, J. Stanivuk, Đokić, Kopatin, Vidrih, Malović (vir J. Stanivuk)

Obdobje po Portoroških sklepih 1976. leta je postalo obdobje igranja nogometa v Ligi vasi, potem pa v organizirani Medobčinski nogometni zvezi Ajdovščina – Idrija (MNZ A-I), ki so jo ustanovili 26. maja 1978 in se je leta 1988 združila z MNZ Nova Gorica.

9 

NK Vipava sezona 1978/79 leta
Stojijo: Plešinac, Kodelja, Kranjc, Meničanin …
Čepijo: R. Kranjc, Dermanović, Fabjan, Avdić, Malić, Lukić, (vir T. Šumanovac)

10

NK Vipava v sezoni 1981/82
Stojijo: F. Čosić. R. Milošević, D. Plešinac, D. Milošević, T. Šumanovac, N. Softić Čepijo: P. Vidaković, Lazi, R. Tutuš, A. Bjelkić, J. Meničanin (vir T. Šumanovac)

11

NK Vipava v sezoni 1984/85
Stojijo: Hren, Šumanovac, Šečić, Gromilić, Tutuš, Žurževič, Ristović, Sarajlić, Plešinac, Mehanović, Hiseni
Čepijo: Meničanin, Petković, Stević, Imamović, Malić, F. Čosič, Pejakić, S. Travar (vir T. Šumanovac)

V sezoni 1988/89 sta Hinko Šerc in Tomislav Šumanovac predlagala, naj gre NK Vipava začasno v »mirovanje«. Klub je še naprej obstajal, imel je svoj bančni račun in bil je lastnik igrišča na Policah v Vipavi.

Leta 1996 se je na pobudo skupine podpornikov začelo obdobje novejše zgodovine NK Vipava.
Na občnem zboru NK Vipava 16. 5. 1996 so sprejeli nov statut, izvolili predsednika in druge organe ter določili cilje kluba v prihajajoči sezoni.

Klub je v sezoni 1996/97 pod okriljem MNZ Nova Gorica nastopal v Enotni primorski nogometni ligi (EPNL) s člansko in z dvema mlajšimi selekcijama – mini dečki in starejši dečki pod imenom pokrovitelja Yoviland Vipava. Mini dečki in starejši dečki so pred tem zelo uspešno nastopali v nogometnem krožku vipavske OŠ pod vodstvom mladega trenerja Mitja Lavrenčiča.

Seznam nastopajočih članov :
Peljhan, B. Pergar, J. Semenič, M. Čermelj, T. Koren, A. Tomažič, S. Stres, D. Colja, V. Pergar, U. Posega, A. Brecelj, M. Rovšček, Mi. Bizjak, Ma. Bizjak, U. Uršič, A. Trkman, G. Kodelja, E. Pavič, L. Lemut, Kurtić, B. Bratina, D. Žnidar, T. Vrčon, D. Pudgar, M. Peljhan, B. Žorž, A. Terlikar, U. Pintar, T. Pišot, Volk, J. Vidmar, D. Petković, I. Kete.

Klubske prostore in slačilnice so uredili v zapuščenem obratu tovarne Vezenine Bled »Čebelica«, nogomet pa so igrali na t.i. »vojaškem igrišču«.

Članska ekipa je sezono končala na 7. mestu med dvanajstimi ekipami, najboljši strelec pa je bil z dvanajstimi goli Uroš Pintar.

12

V Vipavi, sezona 1996/1997
Stojijo: Šumanovac, Brecelj, S. Peljhan, Vrčon, Lemut, D. Koren, Bratina, M. Peljhan, Posega, Pavič, Žorž, Lavrenčič, Terlikar, A. Trkman
Čepijo: Bizjak, Mavrič, T. Koren, Uršič, Pintar, Žnidar, Rovšček, Vidmar, Volk, Pergar (vir T. Šumanovac)

Leto 1997 je predstavljalo nov začetek, nastala je zamisel in začelo se je zbiranje dokumentacije za izgradnjo športnega objekta na Policah v Vipavi.

Gradnja novih prostorov sega v leto 1998. Takrat pa je žal prišlo tudi do nepredvidenega dogodka. Arhiv NK Vipava je bil še vedno v Čebelici, delavci SGP Primorje pa so ga pri rušenju te stavbe zasuli in odpeljali na odpad.

Dolgoletna želja članov kluba se je izpolnila 5. 9.1999, ko so slovesno odprli nove klubske prostore.

1314

15

Goran Kodelja je bil vrsto let, vse od 1996. leta (še prej kot igralec 1977, 1978 in 1979) do 2007. leta, pomemben člen vipavskega nogometa. Leta 1996 je bil pobudnik oživitve NK Vipava, leta 1998 pa je postal predsednik NK Vipava in je to funkcijo opravljal do leta 2006, ko je zaradi drugih obveznosti vlogo predsednika predal Tomažu Vrčonu.

Največji uspeh mlajših selekcij se je zgodil v sezoni 2000/2001, ko so kadeti postali prvaki EPKL (Enotna primorska kadetska liga). Zanimivost te ekipe pa je, da je leta 1996, po ponovni oživitvi nogometa v Vipavi, prvo tekmo, ki so jo odigrali v Biljah, izgubila kar s 24 : 1. Edini gol, ki ga je za ekipo Vipave prispeval Matic Lukin, je prinesel tako veselje, da je bila tekma za kakšno minuto celo prekinjena.

16 17

V Vipavi – Sezona 2000/2001, Prvaki EPKL
Stojijo: Trošt, Lavrenčič, Paškvan, Groznik, Matevski, Rehar, Kodele, Lukin, Lulik, Marković, Travar, M. Lavrenčič
Čepijo: Štemberger, Muhić, Anuška Lavrenčič, Žgur, Gorup, Vrtovec, Vidmar (vir Mitja Lavrenčič)

V Vipavi – Sezona 2000/2001, Prvaki EPKL
Stojijo: Marković, Rehar, Lukin, Kodele, Lulik, Matevski, Lavrenčič, Groznik,Trošt, M. Lavrenčič
Čepijo: Gorup, Štemberger, Muhić, Žgur, Vrtovec (vir Mitja Lavrenčič)

V sezoni 2001/2002 se je ekipa NK Vipava okrepila z igralcem NK Primorje. To je bil Borivoje Lučić,  ena od legend ajdovskega nogometa, igralec, ki je igral v jugoslovanski nogometni ligi v mostarskem Veležu, kasneje pa tudi v ZDA v Clevelandu in St. Louisu. Tudi zaradi tega igralca so bile vipavske tribune polne.

Nogometni klub Vipava je imel skozi vsa obdobja delovanja tudi dobrodelno noto. Ekipe so namreč odigrale veliko tekem z dobrodelnim značajem, omenili pa bomo dve.

Sedmega septembra 1997 so veterani in direktorji severnoprimorskih podjetij odigrali tekmo z žensko nogometno reprezentanco Slovenije, leta 2006 pa se je odvilo prijateljsko nogometno srečanje med veterani NK Vipava in ekipo poslancev in strokovnih delavcev državnega zbora, ki so se jim pridružili tudi nekateri nogometaši »slovenske zlate generacije.«

18

19

20

V letu 2007 je funkcijo predsednika kluba prevzel Tomaž Vrčon in jo je opravljal do leta 2009. Od takrat pa vse do danes funkcijo predsednika opravlja Dominik Panič, sekretar kluba pa je Tomaž Vrčon.
V obdobju od leta 2005 do 2010 članska ekipa ni nastopala, igrale pa so zelo nadarjene mlajše selekcije, ki so bil pravzaprav osnova za to, da se je članska ekipa znova zbrala.

Dominik Panič, predsednik NK Vipava

V sezoni 2009 je Dominik Panič prevzel predsedniško funkcijo in jo opravlja še danes. Klub je pripeljal na moderen nivo organiziranosti in v sezoni 2014/15 je s svojim delom in delom celotnega strokovnega tima člansko ekipo pripeljal iz EPNL v 3. SNL. V  sezoni 2018/19 pa je klub dosegel največji uspeh v zgodovini z osvojitvijo 3. mesta v 3. SNL zahod in z uvrstitvijo v združeno 3. SNL.

Šola nogometa NK Vipava je strokovno in organizacijsko domišljena, namenjena mladim, ki se lahko razvijajo na področju in v športu, ki jim veliko pomeni. Danes je skupina mladih in nadarjenih nogometašev izjemno velika, samo v sezoni 2018/2019 je bilo registriranih in evidentiranih skoraj 150 nogometašev.

Šola nogometa NK Vipava, leto 2002 (vir Mitja Lavrenčič)

Mlajše selekcije NK Vipave

In najbolj uspešna sezona, sezona 2014/15, ko je članska ekipa NK Fama Vipava postala prvak Enotne primorske nogometne lige in se je uvrstila v 3. SNL zahod.

28

29

30

31

32

Aleksander Lemut, njegova družina in njihovo podjetje FAMA, je glavni pokrovitelj, brez katerega ne bi bilo sodobnih uspehov vipavskega kluba.

Za zaključek pa slikovno predstavljamo vipavski nogometni klub v sezoni 2018/2019.

V sezoni 2018/19 so vipavski fantje igrali tudi v skupnih ekipah, U13 in U15 Ajdovščina – Vipava

40

41
(vir Primož Brecelj)

Brez navijačev pa ne gre … Gol, gol, gol, Vipava je simbol!

Vipavci, navijaška skupina, spremljevalec članske ekipe na tekmah 3.SNL z (foto: Brecelj Primož, dizajni/grafike za skupino Vipavci: Dominik Vrčon)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s