Zgodovina

V letu 2019 je NK Vipava praznovala nogometni jubilej, 100 let od prve omembe, da se je v Vipavi igral nogomet  in ustanovitve nogometnega odseka SK Nanos, predhodnika Nogometnega kluba Vipava (NK Vipava).

  1. Občni zbor- ustanovitev SK Nanos je bil izveden januarja 1919 leta na pobudo zadnjega slovenskega župana Vipave, Jožeta Petrovčiča  ki je bil tudi prvi izvoljeni načelnik.

V SK Nanos se telovadilo in treniralo lahko atletiko, kolesarilo in nastal je nogometni odsek, ozko je bilo vezano tudi z gasilstvom in planinstvom,….

Točen datum ustanovitve nogometnega odseka SK Nanos, za enkrat še ni znan, pripoved Vipavcev (različni viri ) pa z datumom in dogajanji potrjujejo, da se je prva nogometna tekma v Vipavi odigrala 19.4.1919.

Po pričevanju – Prva tekma je odigrana na pobudo Vipavskega župana Jožeta Petrovčiča 19.4.1919 po dogovoru z višjim italijanskim poveljnikom iz Gorice in poveljnikom garnizije v Vipavi. Dogovor je bil, da župan določi mesto igranja, izdelavo golov in namestitev pa izvedejo vojaki iz vipavske garnizije.

Župan je izbral mesto za igranje ob glavni cesti in gasilnem domu, izdelava golov je bila naročena pri mizarju s Slapa in goli so bili postavljeni en dan pred tekmo.

Ekipa Vipave je bila sestavljena iz mladincev (15 in 16 letniki) lahkoatletskega kluba SK Nanos  nogometni odsek.

Tekmo je spremljalo za takratne čase izredno veliko število gledalcev (po navedbah čez 1000), končni rezultat je bil 5-1 za garnizijo (vojaki so pripeljali boljše igralce tudi iz drugih bližnjih garnizij).

Nogometni odsek SK Nanos je v tem času odigral celo vrsto tekem z vaškimi fanti iz bližje okolice ki so se organizirali samo za posamezne tekme, najbolj pogosti nasprotnik pa je bila ekipa  Športni klub Ajdovščina – Šturje (SKAŠ).

1

2

SKAŠ Ajdovščina Šturje in SK Nanos Vipava v Ajdovščini leta 1921 in SK Nanos Vipava – ŠKAŠ Ajdovščina Šturje v Vipavi leta 1923 – na sliki so od leva proti desni Ferjančič Ivan, Furlan Fric, Rušt Franc, Zanutti Karlo, Lutman Peter, Slokar Tone, Dietz Franc, sedijo spredaj Bajc Žane(golman), za njim Ferjančič Stanko, spredaj Poniž Stanko in Lasičeva fanta z Goč, Princes Mirko  (vir gos. Marta Rodman in Kebe Jožef)

Prvi nastop dveh slovenskih nogometnih skupin, naslov iz časopisa Edinost iz Trsta kaže na to, kdaj je nogometni odsek SK Nanos, odigral prvo javno tekmo.

Bilo je to 5. septembra 1923 v Lipi med MDP Opčine in pa nogometnim odsekom ŠK Nanos iz Vipave.

 »Zabeležiti moramo, da sta se včeraj v Lipi borila dva prva slovenska nogometna odseka v Julijski Krajini za zmago in da sta to sploh prva taka odseka, katera sta se zares in z vso ljubeznijo oprijela tega sporta.«

 1.junija 1925 SK Nanos Vipava skupaj z SK Sparto Gorica in SK Višava Konkonel pristopi Športnem udruženju (Š. U.) v Trstu (Julijska krajina)

Med drugo svetovno vojno organizirane športne ali nogometne aktivnosti v Vipavi ni bilo.

Po drugi svetovni vojni nogomet  v Vipavi spet zaživi in pod imenom  Fizkulturno  društvo Vipava v letu 1946 odigra kar nekaj  prijateljskih tekem z garnizijo Vipava, Ajdovščina in Postojna ter okoliškimi klubi.

V diplomskem delu, avtorja g. Matjaž Kešanski, Razvoj nogometa v Sloveniji med leti 1945 -1950,  dobimo rezultate nekaj odigranih tekmah v sezoni 1947/48:

15.6.  Rudar Idrija – FD Vipava, rezultat 1-1

29.6.  FD Vipava – Rudar Idrija, rezultat 0-8

13.7.  FD Vipava – Sežana,       rezultat  4-2

20.7.  Postojna – FD Vipava,     rezultat  4-0

V sezoni 1947/48  Fizkulturno društvo Vipava nastopa v  primorski skupini.

V  začetku  leta  1948  in  sicer  25.  jaunarja,  je  bil  zaključen  jesenski  del  prvenstva v Primorski coni. Prvak jesenskega dela je bilo FD Vipava pred Sežano in Postojno II.

3

FD Vipava, prvak Primorske nogometne cone v sezoni 1947/48 (pripis na sliki g. Plešinac)

V   sezoni   1947/48   je   bilo   uvedeno   tekmovanje  za  pokal  FLRJ (pokal Maršala Tita). 

V prvem krogu je igrala tudi Vipava,  Vipava : Proletarec (Zagorje) 0 : 0

Tekma  se je končala brez zmagovalca in je bilo odigranih še 2 X 15 minut, potem pa je zmagovalca določil  žreb, bila je to ekipa Proletarca.

V letu 1949 se Fizkulturno društvo Vipava preimenuje v Športno društvo Vipava.
4

  ŠD Vipava, mladinska ekipa,  ob priliki nogometne tekme z SŠD Primorje Ajdovščina v Vipavi 13.11.1954. Z leve na desno Curk, Krašna, Vrčon, Dorbež, Poniž, Kovač, Fajdiga, Durn, Kostanjevic, Sever, Kariž, Česen in Praček (Vir Šumanovac T.)

 V tekmovalni sezoni 1959/60 se preimenuje ŠD Vipava v Društvo za telesno vzgojo Partizan, NK Vipava.

5

6

 V Vipavi leto 1960, Stojijo:Poniž Janez, Krašna Milan,Bajc Tone, Durn Franc, Vrčon Peter,

Čepijo: Rodman Ivan,-, Kostanjevic Tone, Praček , Fajdiga Slavko, Danilo Dorbež (vir g. Ivan Černic)

V Vipavi , leto 1962, Stojijo Kariž J, Pavzin I, Marjanović, Jež J, Petkovšek A, Kopatin F, Rodman j, Posega F, Žorž K,Čepijo. Poniž B, Pavzin B, Lavrenčič , Andlovec J, Orlić V, Tshlerer H, Jaklič J(vir Poniž B)

 Obdobje 1960 do 1976 odlikuje zelo aktivno obdobje brez vidnejših uspehov članske ekipe.

Ekipa NK Vipava nastopa v nogometni ligi podzveze  Gorica – Primorska liga.

Delovanje NK Vipava v tem in naslednjem obdobju je ozko vezano na imena: g.Krašna Milan »Škatlar«,  g. Plešinac  Milan in Vrčon Peter, ki so svojim več desetletnim delom prispevali obstoju in delovanju kluba in vzgoji mladih nogometašev ter spodbujali starejše da igrajo nogomet.

Vipava 28.1.1964, NK Vipava – NK Olimpija, rezultat 1 – 8. (vir Poniž B)

7 Stoje s leve na desno: Vrčon Peter, Mikić Stanko, Pavlović, – , Kranjc Jože, Jovičevič Božidar, Zagorac Jože, Popovski Todor, Hrovatin Berto,Petkovšek Andrej, Kulenović Nijaz, Žabjak Anton, Mandić Budimir, Krašna Milan,Plešinac Milan, Pavzin Anton

Čepijo Rudinski Anton, Škufca Alojz,Grugurević, Srbu Dimitrije, Frančeskin Franjo, Mladenović Vladan, More Anton, Lukšić Mario, Poniž Jurij, Blanuša Ilija

8

V Vipavi,30.3. 1969 stojijo:Premrl. Plešinac,Krašna M.,-,-, Popovski,-, Lukšič,-,-, Stefanovski,Mandić, Mihajlović, Čuk L., Stanivuk J., Đokić, -, Kopatin, Vidrih, -,-,-,-,Malović (vir Stanivuk J)

 Obdobje po Portoroških sklepih (leta 1976) je postalo obdobje igranja nogometa v Liga vasi, potem pa v organizirani MNZ  Ajdovščina –Idrija (MNZ A-I), ki je bila ustanovljena 26. maja 1978 in se je leta 1988 združila z MNZ Nova Gorica.

9 

NK Vipava sezona 1978/79 leta Stojijo: Plešinac, -, Kodelja, – , Kranjc, -,-,Meničanin,,-, čepijo: Kranjc R., Dermanović, – , Fabjan, Avdić, Malić,Lukić, – ,- (vir Šumanovac T)

10

NK Vipava v sezoni 1981/82, Stojijo: Čosić. F., Milošević R, Plešinac D, Milošević D, Šumanovac T, Softić N, čepijo: Vidaković P, Lazić , Tutuš R, Bjelkić A, Meničanin J (vir Šumanovac T)

11

NK Vipava v sezoni 1984/85 Stojijo:Hren, Šumanovac, Šečić, Gromilić Tutuš, Žurževič Ristović, Sarajlić,Plešinac,Mehanović,Hiseni,čepijo:Meničanin,Petković,Stević,Imamović,Malić,Čosič F,-,Pejakić,Travar S (vir Šumanova T)

V sezoni 1988/99 delovanje NK Vipava  na predlog g. Šerca Hinka in g. Šumanovca Tomislava začasno gre v »mirovanje« (klub še naprej obstaja, ima svoj TTR in je lastnik igrišča na Policah).

Leta 1996 na vabilo inijacijativnega odbora za oživitev NK Vipava se začne obdobje novejše zgodovine NK Vipava.

Na občnem zboru NK Vipava 16.05 1996 je sprejet nov statut, izvolil predsednik in  novi organi ter določili cilje kluba u nastopajoči sezoni.

Klub v sezoni 1996/97  pod okriljem MNZ Nova Gorica nastopa v Enotni primorski ligi (EPNL) s člansko in z dvema  mlajšimi selekcijama (mini dečki in starejši dečki, pod imenom sponzorja Yoviland Vipava). Mini dečki in starejši dečki so pred tem zelo uspešno nastopali v nogometnem krožku  vipavske OŠ pod mladim trenerjem Mitjom Lavrenčičem.

Seznam nastopajočih članov :

Peljhan S., Pergar B.,Semenič J.,Čermelj M.,Koren T.,Tomažič A., Stres S., Colja D.,Pergar V., Posega U.,Brecelj A.,Rovšček M., Bizjak Mi.,Bizjak Ma.,Uršič U.,Trkman A., Kodelja G.,Pavič E., Lemut L., Kurtić.,Bratina B.,Žnidar D., Vrčon T.,Pudgar D.,Peljhan M.,Žorž B., Terlikar A., Pintar U., Pišot T., Volk.,Vidmar J.,D. Petković,I. Kete.

Klubski prostori, slačilnice so bili v zapuščenem obratu tovarne Lip Bled »Čebelica«, igralo se je na t.i. »vojaškem igrišču«

Članska ekipa sezono konča na 7 mestu od 12 ekip, najboljši strelec g. Uroš Pintar (12 golov).

12

V Vipavi, sezona 1996/1997(vir Šumanovac T)

Stojijo Šumanovac, Brecelj, – , Peljhan S., Vrčon, Lemut, ;Koren D,Bratina, Peljhan M.,Posega, Pavič, Žorž,Lavrenčič,Terlikar, Trkman A.,

Čepijo: Bizjak,Mavrič,Koren T.,Uršič,Pintar, Žnidar,Rovšček, Vidmar, Volk, Pergar

V letu 1997 začetki, ideja in zbiranje dokumentacije za izgradnjo športnega objekta  na Policah.

Začetek izgradnje klubskih prostorov je jeseni 1998, ko se je zgodil tudi neljubi dogodek, NK izgubi arhiv ki so ga delavci SGP Primorje pri rušenju obrata *čebelica* zasuli in odpeljali na komunalni odpad.

Dolgoletne želje članov kluba so se izpolnile, ko so bili 5.9.1999 svečano predani v uporabo novi klubski prostori.

1314

15

  1. Goran Kodelja – V obdobju leto 1996 (še prej kot igralec 1977, 1978 in 1979) do 2007 nepogrešljivi del vipavskega nogometa. Leta 1996 daje pobudo za oživitev NK Vipava in vipavski nogomet »oživi«, leta 1998 postane predsednik NK Vipava in funkcijo opravlja do 2006, ko zaradi službenih dolžnosti predsedstvo odda g. Vrčonu Tomažu.

Največji uspeh mlajših selekcij se zgodi v sezoni 2000/2001, ko kadeti postanejo prvaki EPKL (enotna primorska kadetska liga). Zanimivost te ekipe pa je, da so leta 1996, ko oživi nogomet v Vipavi prvo tekmo, v Biljah izgubili kar z 24-1. Takrat edini zadeti gol (g. Lukin Matic) naše ekipe je prinesel tako veselje, da je tekma za kakšno minuto bila prekinjena.

16 17

V Vipavi – Sezona 2000/2001, Prvaki EPKL Stojijo: Trošt, Lavrenčič, Paškvan, Groznik, Matevski,Rehar, Kodele, Lukin, Lulik, Marković, Travar, Lavrenčič M. Čepijo: Štemberger, Muhić, Lavrenčič Anuška, Žgur, Gorup, Vrtovec, Vidmar (vir Lavrenčič Mitja)

V Vipavi – Sezona 2000/2001, Prvaki EPKL Stojijo: Marković, Rehar, Lukin, Kodele, Lulik, Matevski, Lavrenčič, Groznik,Trošt, Lavrenčič M. Čepijo: Gorup, Štemberger, Muhić, Žgur, Vrtovec (vir Lavrenčič Mitja)

V sezoni 2001/2002 je od strani NK Primorje posojen NK Vipava, igralec Lučić Borivoje, eden od legend ajdovskega nogometa in igralec ki je igral v jugoslovanski nogometni ligi v mostarskemu Veležu, v ZDA  v Clevendu in St. Louisu, kar je največje nogometno igralsko ime tudi v Vipavi. Borivoje je privabljal tudi na vipavski štadion lepo število gledalcev.

Dobrodelnost je značilna spremljevalka NK Vipava v celotnem obstoju. Klub je odigral veliko tekem dobrodelnega značaja, omenili pa bomo dve.

Dne 7.9.1997 veterani in direktorji severnoprimorskih podjetij odigrajo tekmo z žensko nogometno reprezentanco Slovenije,  leta 2006 prijateljsko nogometno srečanje med Veterani NK Vipava in ekipo poslancev in strokovnih delavcev  DZ, okrepljena z nekaterimi nogometaši *slovenske zlate generacije*.
18

19

20

V letu 2007 funkcijo predsednika kluba prevzame g. Tomaž Vrčon ki, funkcijo opravlja do leta 2009. Od leta 2009 do danes pa funkcijo predsednika opravlja g. Panič Dominik, sekretar kluba pa je g. Vrčon Tomaž.

V obdobju leta 2005 do 2010 članska ekipa ne nastopa, nastopajo pa zelo nadarjene mlajše selekcije,  ki so podlaga za ponovni nastop članske ekipe.

g Panič Dominik, Predsednik NK Vipava

V sezoni 2009 prevzame predsedniško funkcijo in jo opravlja še danes. Klub pripelje na moderen način organiziranosti  in v sezoni 2014/15 člansko ekipo pripelje iz EPNL v 3. SNL. V  sezoni 2018/19 pa klub doseže največji uspeh v zgodovini z osvojitvijo 3. mesta v 3. SNL zahod in z uvrstitvijo v združeno 3.SNL.

Skozi šole nogometa, ogromno organiziranih turnirjev se je ustvarila zelo nadarjena skupina mladih nogometašev ki dosežejo višek v sezoni 2018/2019, ko je registriranih, evidentiranih skoraj 150 nogometašev.

Šola nogometa NK Vipava, leto 2002 (vir Lavrenčič Mitja)

Mlajše selekcije NK Vipave

In najbolj uspešna sezona, sezona 2014/15, ko članska ekipa NK Fama Vipava postane prvak Primorske lige in se uvrsti v 3. SNL zahod.

28

29

30

31

32

g Lemut Aleksander, njegova družina in njihovo podjetje FAMA, ki je glavni sponzor, brez katerega ne bi bilo uspehov vipavskega kluba.

Za zaključek pa slikovno predstavljamo vipavski nogometni klub v sezoni 2018/2019

V sezoni 2018/19 so vipavski fantje igrali tudi v skupnih ekipah, U13 in U15 Ajdovščina – Vipava

40

41
(vir Brecelj Primož)

Brez navijačev pa ne gre, … Gol, gol, gol, Vipava je simbol

Vipavci, navijaška skupina, spremljevalec članske ekipe na tekmah 3.SNL z (foto: Brecelj Primož, dizajni/grafike za skupino Vipavci: Dominik Vrčon)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s