Zgodovina

Tako kot se spodobi za najbolj pomembno postransko stvar na svetu, ima tudi v Vipavi nogomet dolgo tradicijo. V vsem tem času so bili tako vzponi kot padci, ne glede na vse, pa je v zadnjih letih ponovno zaznati velik razcvet. Gre za odraz dobrega dela v Nogometnem klubu Vipava, na kar kaže tudi  priznanje Plaketa Občine Vipava, ki ga je klub prejel pred dvemi leti. 

100 let delovanja

Nogometni klub Vipava je začel s svojim delovanjem daljnega leta 1919 v takratni državi Italiji in je bil aktiven vse do začetka druge svetovne vojne. V uradnih zapisih je bila prva dokumentirana tekma odigrana proti Postojni, ki jo je NK Vipava odigrala v Vipavi in tudi dobila z rezultatom 3:0. Po drugi svetovni vojni, predvsem po letu 1967, se je z delom nadaljevalo v bivši državi Jugoslaviji. V klubu so poleg domačinov barve nogometnega kluba zastopali tudi oficirji in vojaki JLA, in sicer vse do razpada takratne države. Od leta 1997 naprej pa lahko govorimo o novejši zgodovini kluba, saj so v klubu postavili nove temelje delovanja, ki so poleg dela s člansko ekipo zajeli tudi mlade iz Vipave in okolice.

Dekani, leta 1964. Članska ekipa NK Vipava.

Stojijo: Mandić, Prokopović, Stefanović, Kostanjevic, Kopatin, Hrvatin, Vrčon.

Čepijo: Čosić, Vidrih, Grgurević, Mikić, Pavlović.

Nogometni klub Vipava danes

2. mesto v državi v tekmovanju Rad igram nogomet.
Nejc Adamič, Miha Kopatin, Jan Kopatin, Leonardo Križaj, Mateo Turk
in trener Egidij Pavič.

Klub nastopa v 3. slovenski nogometni ligi s selekcijami otrok in mladine v naslednjih starostnih skupinah: U-7 , U-9 , U-11 , U-13,  U-15, u-19 ter članska ekipa, ki nastopa v 3. SNL ZAHOD. Preteklo leto pa je nogometni klub pričel še z delom otrok starih od 4 do 6 let. Aktivni so tudi veterani. Pohvalijo pa se lahko tudi s selekcijo U-15, saj je v sezoni 2009/10 postala prvak MNZ, skupaj z ekipo iz Ajdovščine pa je nekaj let uspešno nastopala v 1. LIGI U-15 ZAHOD.

Ponovna vzpostavitev članske ekipe

Po krajšem premoru in kljub gospodarski krizi je bila pred nekaj leti na pobudo Franca Kopatina, Ivana Princesa, Dominika Paniča in Aleša Trkmana oživljena tudi članska ekipa. V njej nastopajo večinoma mladeniči iz Vipave in njej bližnjih vasi. Tako v klubu zasledujejo enega izmed postavljenih ciljev, ki se nanaša na to, da ti mladi domači nogometaši nadaljujejo svojo športno pot v domačem kraju skozi vse selekcije do članske ekipe. Seveda pa na tem mestu ne smemo pozabiti na glavnega sponzorja članske nogometne ekipe g. Aleksandra Lemuta, direktorja podjetja FAMA d.o.o., ki s svojim prispevkom vsekakor veliko pripomore pri doseganju ciljev nogometnega kluba.

Tako kot pri vseh nogometnih klubih tudi v Vipavi ne gre brez selekcije veteranov, ki so še vedno aktivni, saj igrajo prijateljske tekme tako v Sloveniji kot tujini. Poleg tega veterani predstavljajo dušo kluba, saj z nasveti in izkušnjami pripomorejo tako pri delovanju kluba kot nogometnem izobraževanju mlajših, hkrati pa opravijo tudi veliko prostovoljnega dela –  v letu 2005 je bilo zgrajeno igrišče z umetno travo, v letu 2011 pa se je zgradilo in postavilo razsvetljavo glavnega igrišča. Kmalu čaka klub tudi ureditev novega pomožnega igrišča, ki bo postavljeno tik ob manjšem igrišču z umetno travo.

Prihodnost sloni na mladih

Pri nogometnem klubu Vipava se trenutno vse svoje napore, energijo in strokovno znanje vlaga v vzgojo in razvoj mladih nogometašev. V različne selekcije kluba je trenutno vključenih preko 100 osnovnošolskih otrok in mladine, aktivnih pa tudi okoli 30 veteranov. Po besedah predsednika kluba g. Dominika Paniča so cilji kluba povečati število nogometašev v različnih selekcijah, poglobiti sodelovanje z okoliškimi osnovnimi šolami, sodelovati z vrtcem in že tam mlade spoznati z veščinami nogometne igre. Ob tem pa tudi v prihodnje zagotavljati ustrezne pogoje za kvalitetno izvedbo nogometnih treningov ter samo vzgojo mladih nogometašev v zrele in zdrave osebnosti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s